Petíciou chcú zachovať sídlo centrálnej požičovne KPOH v Prešove

25.09.2007 Prešov

Prešov 25. septembra (TASR) - Zachovať budovu na Hlavnej ulici číslo 139 v centre Prešova naďalej pre potreby tunajšej Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava (KPOH) je hlavným cieľom petície, ktorá sa začala pred pár dňami.
V niekoľkopodlažnej budove je desaťročia centrálna požičovňa, čitáreň, internetové pracovisko aj pre nevidiacich a od začiatku tohto roka jediné pracovisko Britského centra na východnom Slovensku. Denne centrálnu požičovňu a pobočky KPOH v rôznych častiach mesta navštevuje 1100 ľudí.
Rozhodnutím zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na zasadnutí 11. septembra majú v historickej budove starej mestskej školy pravdepodobne z 15. storočia po rekonštrukcii vzniknúť priestory pre Inovačné partnerské centrum a na reprezentačné účely PSK. KPOH má totiž zriaďovateľa PSK a budova je po transformácii jeho majetkom. Predsedu PSK Petra Chudíka a ďalších kompetentných žiadajú petíciou anulovať toto rozhodnutie.
Ako uviedla dnes pre TASR Iveta Hurná, riaditeľka KPOH, poverená päťčlenným petičným výborom na jeho zastupovanie, podpisy na petičné hárky budú približne mesiac zháňať v Prešove, v jeho okolí a po celom kraji. KPOH je metodické pracovisko pre všetky verejné knižnice v kraji. Je zároveň najväčšou v kraji, má bezmála 16.000 registrovaných čitateľov.
Členmi petičného výboru sú poslankyňa Národnej rady SR Magda Vášáryová, spisovatelia Oľga Feldeková, Jozef Nagy a Erik J. Groch. Takéto zloženie vzniklo aj vďaka účasti všetkých menovaných na 3. ročníku knižničného festivalu Prešov číta rád, ktorý KPOH organizovala 19. až 21. septembra. Za jeho druhý ročník v roku 2006 KPOH získala pred pár mesiacmi výročnú cenu Sakačik Slovenskej asociácie knižníc.
Podľa Hurnej najhoršie je, že všetky pracoviská sa majú vysťahovať, ale nie je jasné ani kam, ani definitívne kedy. Zastupiteľstvo ani predseda PSK o tom nerozhodli, nepotvrdeným termínom sťahovania je november. Hurná sa na tomto nepremyslenom konaní nemieni podieľať, dala výpoveď a ku koncu septembra z KPOH odchádza. Kvalitatívny obrat k lepšiemu v činnosti KPOH v posledných rokoch je pritom do značnej miery jej dielom.
Na zasadnutí krajského parlamentu odznelo ako najlepšie riešenie, o ktorom informoval predseda PSK, že centrálna požičovňa KPOH by sa mala presťahovať do budovy, v ktorej je v súčasnosti dopravné učilište. I tento objekt potrebuje najprv opravu.
 

Vyberte región